Dirigent

Iedereen creëert op een unieke manier herinneringen. De mijne zijn allemaal gelinkt aan muziek. Op mijn 5e leerde mijn moeder mij noten lezen en het jaar waarin ik 6 werd begon ik met pianoles. Eenmaal in de brugklas ontdekte ik dat er een hogeschool bestond, waarop je muziek kon studeren: het conservatorium. Dat was het! 

Belangrijke gesprekken voerden mijn ouders altijd in de serre met ons en hier gaven ze mij de kans om mijn passie te vervolgen. Ik deed auditie voor piano en ben klassieke zang gaan studeren, begonnen in Den Haag en afgerond in Arnhem. 

Tijdens mijn studie in Arnhem werd me geadviseerd koren te gaan dirigeren, wat ik met veel liefde heb gedaan van pop tot gospel tot klassiek, maar op een gegeven moment wilde ik me meer toeleggen op het lesgeven. Na dat een tijd op een muziekschool gedaan te hebben, kwam mijn broer en theatermaker in de buurt wonen. Vroeger schreven we als kind muziek- en toneelstukjes samen en na ons afstuderen bij het Theaterschip in Deventer huurde mijn broer me regelmatig in. En nu kregen we weer een serieuze kans om samen te werken en het hoe en wat, van de grond af, zelf te gaan bedenken!

We hebben Stichting Rhedelijk Cultureel opgericht (www.rhedelijkcultureel.nl). Hierin zijn we een muziek- en theaterschool begonnen en komen we zelf tot schrijven en leiden van muziek- en theaterproducties en -projecten zoals musicals, voorstellingen, festivals en concerten. Ook zijn we actief in het onderwijs om met korte voorstellingen en nabesprekingen tot bewustwording te komen en jeugd en jongeren te bewegen. We gebruiken de kunstdisciplines als middel om verbinding te maken tussen allerlei groepen in de maatschappij. Daarbij laten we ons inspireren door actuele onderwerpen. 

Naast de stichting wilde ik ook nog wat voor mezelf :)) Toen ik hoorde dat in Ellecom de dirigent van Vrouwenkoor Lief en Leed afscheid ging nemen, wilde ik het stokje dolgraag overnemen! Juist ook in deze tijd waarin positieve aandacht is voor het vrouwelijke in de mens en de positie van de vrouw in de maatschappij. Ik denk aan 'He for She' en het nieuwe 'feminisme' wat bovenal om gelijkheid gaat. 

Zelf muziek maken blijft mijn grootste levensvreugde, liefst met mensen met wie ik vertrouwd ben. Geen naam passender voor deze fijne groep vrouwen dan Lief en Leed! We dragen elkaar, met gebruik van een wijde selectie muziek, een warm hart toe en hopen dat ook uit te dragen naar ons publiek en iedereen die ons komt horen en zien.

Lief en leed leeft in ons allemaal ♥️

Marije Heemskerk